Istoria mobilierului italian

Cu istoria sa unica in arta si arhitectura, nu este de mirare ca Italia ne-a daruit cea mai frumoasa si calitativa mobila din lume. Italia este considerata ca fiind lider mondial in ceea ce priveste stilul si design-ul, incepand de la masini, imbracaminte, incaltaminte pana la mobilier. De asemenea, multe brand-uri precum Armani, Prada, Versace, Gucci s-au implicat si in design-ul de mobilier.

Design-ul mobilierului italian dateaza inca din Renastere acesta fiind puternic influentat de stilul grecesc si roman. A evoluat trecand prin diversele perioade ale artei cum ar fi stilurile rococo si baroc. Mobilierul italienesc din perioada renascentista a fost de dimensiuni mari si extrem de bogat in ornamente. Piesele autentice sunt uimitor de rezistente, pot dura o viata intreaga daca sunt intretinute adecvat. In cea mare parte erau combinate specii de lemn masiv precum chiparos, brad, castan cu ornamente din fier iar principalul material era pielea naturala. Mobilierul reprodus dupa cel din perioada Renascentista capta design-ul si spiritul acestuia dar, rareori, intrecea manopera si durabilitatea celui original.

Mobilierul produs in secolele 18 si 19 a fost numit mobilier venetian. Acesta este evidentiat prin dulapurile, oglinzile si rafturile ornate. Acest stil, ofera, de asemenea, banchete si banci de dimensiuni mai mici si mai mobile decat piesele supradimensionate care au fost create in perioada Renascentista. Accentul, de aceasta data, a fost pus pe folosirea marmurei si diverse tipuri de lemn exotic. Picioarele sculptate din lemn, ofereau un detaliu extrem de elegant. Banchetele si bancile era ornate cu diverse modele sculptate, iar materialul principal folosit era matasea. Oglinzile venetiene au adoptat ramele sculptate, deoseori in aur. Lazile din lemn sunt la aproximativ patru centimetri inaltime de sol si sunt pictate manual intr-o multitudine de culori puternice, precum alb-negru, extrem de diferite fata de culorile pamantii folosite pentru mobilierul din perioada Renascentista. Utilizarea perlelor este des intalnita la mobilierul venetian, fie ornamental fie pentru manere.

Mobilierul italian ne intampina in stiluri clasice, contemporane si moderne, toate extrem de cunoscute pentru frumusetea design-ului si maiestria cu care sunt lucrate. Piesele pentru mobilierul modern sunt fabricate din piele foarte fina si sunt disponibile intr-o varietate de culori. Ele sunt deseori combinate cu rame din metal lustruit ce pune in contrast metalul rece cu pielea calduroasa. Piesele moderne tind sa aiba linii care sa le permita sa fie principalul punct de atractie a unui spatiu. Piesele moderne asorteaza culoarea ramei din metal cu cea a pielii din care sunt fabricate, oferind camerei un aer mult mai confortabil si calduros.

Piesele clasice si contemporane tind sa fie mari, ba chiar supradimensionate. Piesele moderne sunt, de obicei, putin mai mici. Toate cele trei stiluri impartasesc sentimentul de grandoare a lumii vechi. Cele mai multe stiluri rustice, de obicei incardate in lemn si in tonuri pamantii, este denumit mobilier Toscan. Stilul Toscan a devenit unul dintre stilurile preferate in crearea unui aspect cald si primitor a unei bucatarii. Utilizarea unui lemn de culoare inchisa contribuie mult la aspectul dorit.

Proiectarea si fabricarea mobilierului italian s-a schimbat mult din punct de vedere stilistic de-a lungul anilor, dar maiestria si calitatea au ramas constante in timp. In selectarea mobilierului optim pentru casa dumneavoastra, trebuie sa fiti constienti de dimensiunea camerelor, inclusiv inaltimea tavanului. Piesele moderne sunt mai usor de adaptat unui spatiu si se integreaza cu usurinta altor stiluri de mobilier. Piesele clasice si contemporane tind sa fie mai mari si mai pretentioase, necesita spatiu si rareori se potrivesc cu piese care fac parte din alte stiluri.